Laboratuvarlar ve Uygulama Alanları

- Bakteriyoloji Araştırma Laboratuvarı

Bakteri izolasyonu, bakteri teşhisi ve tanımlaması ve ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

- Biyolojik Mücadele Araştırma Laboratuvarı

Bölümümüz Biyolojik Mücadele Laboratuvarında yürütülen çalışmalar iki başlık altında devam etmektedir. Birincisi biyolojik mücadelede kullanılan entomopatojen nematodlar ve bunların simbiyotik bakterilerinin ülkemizdeki tür çeşitliliğinin ortaya konması; İkinci olarak, bu nematod ve bakterilerin Batı Karadeniz bölgesindeki önemli tarım ve orman zararlısı böcek türleri ile bitki hastalıklarına karşı yapılacak biyolojik mücadele çalışmalarında kullanım imkanlarının araştırılması üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

- Botanik Araştırma Laboratuvarı

Bilimsel çalışmalar ağırlıklı olarak; Bitki Anatomisi ve Morfolojisi, Bitki Sistematiği, Ekoloji, Etnobotanik ve Paleoetnobotanik (Arkeobotanik), Tıbbi Bitkiler, Zehirli Bitkiler konuları üzerinedir.

- Deniz Biyoloji Araştırma Laboratuvarı

Bölümümüz Deniz Biyolojisi Laboratuvarında genel olarak deniz ekosistemleri, denizel organizmaların yapı ve fonksiyonları, denizel biyoçeşitlilik, üzerine çalışmalar yapılmakta, ayrıca deniz kirliliği, iklim değişikliği etkileri, avcılık ve yetiştiricilik, deniz kaynakları yönetimi gibi konularda çalışmalar yürütülmektedir.

- Fizyoloji Araştırma Laboratuvarı

Fizyoloji laboratuvarı, insan ve diğer canlıların organlarının, dokularının ve sistemlerinin işleyişini anlamak için yapılan bilimsel çalışmaların yapıldığı yerdir. Bu laboratuvarlarda birçok farklı çalışma konusu bulunabilir. Bölümümüz Fizyoloji Laboratuvarında Kardiyovasküler Fizyoloji: Kalp ve kan damarlarının işleyişini anlamak için kalp atışı, kan basıncı, dolaşım sistemi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca, deneysel diyabet, miyokardiyal iskemi ve reperfüzyon hasarı, biyolojik cinsiyet ve yaş faktörlerinin miyokardiyal iskemi ve reperfüzyondaki rolü öncelikli olarak araştırılmaktadır.

- Limnoloji Araştırma Laboratuvarı

Tatlısu balıklarının biyolojisi ve ekolojisi, istilacı balıklar, Tatlısu balık sistematiği, iç su balık biyoçeşitliliği, iç sularda kirlilik ve sucul ekosisteme etkileri konularında çalışmalar yapılmaktadır

- Mikoloji Araştırma Laboratuvarı

Fungal izolasyon, fungus teşhisi ve fungal biyoteknoloji konularında çalışmalar yürütülmektedir.

- Moleküler Biyofizik Araştırma Laboratuvarı

Moleküler Biyofizik Laboratuvarı’nda biyolojik doku ve membranlar çeşitli spektroskopik yöntemlerle moleküler düzeyde incelenmektedir. Bu kapsamda laboratuvarımızda çeşitli arı ürünlerinin (deli bal, propolis, vb.) biyolojik dokular üzerindeki toksik ve/veya antioksidan etkilerinin araştırılması, sistemik inflamasyonun beyin dokusu üzerinde yarattığı etkilerin araştırılması, çeşitli bitkisel yağların termal oksidasyona karşı dayanıklılığının karşılaştırılması ve yağların termal stabilitelerinin artırılmasında propolisin etkisinin araştırılması, vb. konularda bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.

- Moleküler Genetik Araştırma Laboratuvarı

Moleküler genetik laboratuvarında, Arı biyoçeşitliliği moleküler yöntemler ile çalışılmaktadır. Aynı zamanda çevre faktörleri ve klimatik faktörler nedeniyle bal arılarında oluşan stres moleküler yöntemler ve protein çalışmalarıyla belirlenmektedir.  Aynı zamanda genetik çalışma sonuçları geometrik morfometrik çalışmalar ile desteklenmektedir.