Genel Bilgi

Program Hakkında

Dünyada özellikle 1980'li yıllardan sonra, endüstriyel ürünlerin tasarım ve üretiminde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Gelişen ve değişen dünya pazarlarında teknolojinin ilerlemesiyle, endüstriyel ürünlerin nitelik ve işlevlerinde de önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Hızla gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşulları, daha ekonomik ve kaliteli ürünler isterken; müşteri beklentileri ise daha esnek ve çok işlevli ürünler yönünde gelişmiştir. Müşterilerin hızla değişen istekleri ve yoğun pazar rekabeti sonucu, ürün ömürleri çok kısalmıştır.

 

Böylesine çetin koşullar karşısında alışılmış tasarım ve imalat teknolojileri yetersiz kalmış, bu ihtiyacı gidermek üzere yeni kavram ve yöntemler doğmuştur. Bunlardan biri de endüstriyel otomasyon kavramıdır. Endüstriyel otomasyon kavramı, özellikle tasarım felsefesini ve mühendislik eğitimini etkilemiş, endüstriyel teknoloji üretimi ve mühendislik eğitiminde önemli değişikliklere neden olmuştur.

 

Ürün tasarımı, sistem dinamiği ve akıllı kontrol, üretim süreçlerinin gözlemlenmesi, modellenmesi ve kontrolü, hareketli robot sistemleri, kuvvet elektroniği, mikro sistem tasarımı ve uygulamaları, endüstriyel kontrol tasarımı, algılayıcılar ve robot sistemleri, görüntü işleme, yapay sinir ağları, yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi alanlar, savunma sanayi, otomotiv ve tekstil sektörleri endüstriyel otomasyonun ilgi alanlarından başlıcalarıdır. Bu alanda yer alan programlardan bir tanesi, Mekatronik programıdır. Bu programdan mezun olan öğrenciler; Mekanik, elektrik - elektronik ve bilişim teknolojilerinden oluşan sistemlerin; kurulum, bakım, onarımını yapar ve çalışır durumda kalmasını sağlar. Mekatronik programının uygulama alanları arasında; otomotiv sanayi, boya ve kimya sanayi, bilgisayar destekli tasarım ve üretim yapan tesisler, tıbbi cihaz endüstrisi, ağaç endüstrisi, makine parçası imalat endüstrisi, savunma sanayi, seri üretim tesisleri fabrikalar ve her türlü endüstriyel otomasyon sistemleri yer almaktadır. Mekatronik programından mezun olup bu uygulama alanlarında çalışan  öğrenciler;

 - Temel elektrik – elektronik işlemlerini yapmak,

- Hidrolik pnömatik devre çizmek ve devre kurmak,

- Temel el becerisi işlemlerini yapmak,

- Mekanizmaların, arıza ve bakımını yapmak,

- Otomatik kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak,

- Bilgisayarda modelleme ürünlerin resmini çizmek,

- Programlanabilir kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak,

- Otomasyon sistemi programlamak,

- Robot sistemlerini kontrol etmek,

- Endüstriyel veri izleme programlarını kullanmak,

- Yabancı dilde süreli yayınları ve internet kaynaklarını takip etmek,

- İş organizasyonu yapmak gibi görevler üstlenirler