Gıda Teknolojisi

Gıda hayatın başlaması lle başlamış bir olgudur. Diğer canlılardan çok daha gelişmiş bir şekilde insanlar besin ihtiyaçları için gıda hazırlama, saklama, sunma üzerine tarihi deneyime sahiptir. Son iki yüzyılda çok daha komleksleşen gıda işleme, ambalajlama ve muhafaza etme yöntemleri artan nüfus ve artan iş hayatına katılımla gıda işleme teknolojisinin önemini daha çok öne çıkarmaktadır.

İnsanların asli ihtiyaçlarının karşılanmasındaki ana dallarda, gün geçtikçe teknolojik yenilikleri kullanmakta ve bu sektörler kartopu gibi büyümektedir. Hiç şüpehesiz Gıda işleme sektörü bunların başında gelmektedir. Bu gelişme kalifiye insan gücü ile mütenasiptir. Bizler de bu program vasıtası ile gıda işleme teknolojisinin ihtiyacı olan insan gücünü donanımlı yetiştirmek üzere yola çıktık. Teori ve uygulama dersleri ile öğrencilerimizi günümüz şartlarında liyakat ve ehliyet sahibi, değişim ve gelişim gösteren bireyler olarak yetiştirme gayretindeyiz.

Gıda Teknolojisi Programı, 2011-2012 akademik döneminde uygulanmaya başlayan İKMEP (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi) projesi kapsamında, bilimin evrensel ilkeleri, Avrupa Birliği ve Yükseköğretim yeterlikler çerçevesi, mesleki ve teknolojik gelişmeler ile Yükseköğretim Kurumları’nın ilgili mevzuat hükümlerine göre uygulanmıştır. Programda uygulanan meslek dersleri, modüller ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri ve talepleri dikkate alınmıştır.
Dersler teorik, uygulamalı, zorunlu ve seçmeli olup, uygulamalar ve stajlar için resmi ve özel kurumlar ile işbirliği yapılmaktadır.
Programın en önemli özelliği tüm gıda sektöründe çalışabilecek bireyleri yetiştirebilme zenginliğine sahip ders çeşitliliğinin olması, lisans tamamlayacak öğrencilere farklı dallardan birini tercih ederek seçmeli dersler yoluyla istediği dalda yetişme şansı tanımasıdır. Program teorik derslerin yanı sıra mesleki eğitimin temeli uygulamalı dersler açısından zenginleştirilmiştir.
Gıda Teknolojisi Programı meslek liseleri “gıda” mezunları ve lise mezunu tüm öğrenciler tarafından tercih edebilirler. Gıda Teknolojisi Programı Türkçe yürütülmektedir.