Orman Mühendisliği Programı (OMP) eğitim ve öğretim faaliyetlerine resmi olarak 1997 yılında başlamıştır. Öğrencilerin programa kayıt olabilmeleri için Öğrenci Seçme Sınavı'ndan (ÖSS) yeterli “Sayısal–2 (SAY–2)” puan almaları gerekmektedir. DÜ Orman Fakültesi OMP, gerçekleştirdiği kaliteli eğitim-öğretim ve bilimsel akademik faaliyetleri nedeniyle Türkiye'de mevcut OMP arasında üst sıralarda yer almaktadır. Program, dört yıllık süresi içinde disiplinler arası yaklaşımı baz olarak sunduğu zorunlu ve seçmeli ders ve uygulama çalışmaları ile öğrencilerine, doğal özellikle de orman kaynaklarının sürüdürülebilir yönetimi konusunda uluslararası standartlarda eğitim vermektedir. Dinamik bir yapıya sahip programın eğitim ve öğretim faaliyetleri, güncel doğal kaynak sorunları ile mevcut bilgi ve teknolojik seviyeyi yansıtacak şekilde güncellenmektedir.

OMP'da mevcut anabilim dallarına ait Silvikültür, Orman Entomolojisi ve Koruma, Havza Amenajmanı, Toprak ve Ekosistem, Orman İnşaatı, Jeodezi ve Fotogrametri, Orman Botaniği laboratuvarları ve Herbaryum yardımı ile teorik bilgiler uygulamaya geçirilmektedir. Ayrıca, bu tesislerde öğretim üyelerimizin BAP, TÜBİTAK destekli bilimsel araştırma projelerinin laboratuvar çalışmaları ile lisans, yüksek lisans ve doktora bitirme tezlerinin deney ve araştırma çalışmaları da gerçekleştirilmektedir.