Genel Bilgi

Çocuk Gelişimi Programı, Yükseköğretim Kurumları’nın ilgili mevzuat hükümlerine göre uygulanmıştır. Programda uygulanan meslek dersleri, modüller ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri ve talepleri dikkate alınmıştır.

Öğrencilerimiz 2 yıl sonunda 120 AKTS kredisiyle mezun olacaktır. Dersler teorik, uygulamalı, zorunlu ve seçmeli olup, 0-18 yaş çocuk ve gençlerinin sağlık, bakım, gelişim ve eğitimlerine yönelik dersler verilmektedir. Uygulamalar  için resmi ve özel okul öncesi eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile işbirliği yapılmaktadır.

Programın en önemli özelliği sağlık, rehabilitasyon ve eğitim alanlarında çalışabilecek eğitimcileri yetiştirebilme zenginliğine sahip ders çeşitliliğinin olması, okul öncesi eğitimi ya da özel eğitim alanında çalışma yapmayı tercih edecek ve bu alanlara yönelik lisans tamamlayacak öğrencilere 2 ayrı daldan birini tercih ederek seçmeli dersler yoluyla istediği dalda yetişme şansı tanımasıdır. Program teorik derslerin yanı sıra mesleki eğitimin temeli uygulamalı dersler açısından zenginleştirilmiştir.
Programın hedefi, değişen bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık gereksinimleri doğrultusunda 0-18 yaş sağlıklı/özel gereksinimli çocuk ve gençlerin gelişimine ve eğitimine destek veren, aileleri ve toplumu çocuğun sağlıklı gelişimi ve eğitimi konusunda aydınlatan, bakım, koruma, eğitim ve araştırma becerilerine sahip mesleki sorumluluklarının bilincinde ve etik değerlere bağlı, özenli, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerine sahip olan, toplumsal olaylara duyarlı olan ve bireysel sorumluluk alabilen, farklılıklara ve insan haklarına saygılı çocuk gelişimciler yetiştirmektir. Programı meslek liseleri “çocuk gelişimi” mezunları ve lise mezunu tüm öğrenciler tercih edebilirler. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının; Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Bakımı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanlarından mezun olanlar, Çocuk Gelişimi Programı’na “Sınavsız Geçişle” yerleşebilirler. Çocuk gelişimi mezunları; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel ve resmi okulların okul öncesi eğitim merkezlerinde anasınıflarında, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı gündüz bakım evleri/çocuk yuvaları/kreşlerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, hastanelerde çocuk kliniklerinin oyun odalarında çalışabilirler. Çocuk Gelişimi Programı Türkçe yürütülmektedir.

MİSYON
Değişen bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık gereksinimleri doğrultusunda, 0-18 yaş sağlıklı/özel gereksinimli çocuk ve gençlerin gelişimine ve eğitimine destek veren, aileleri ve toplumu çocuğun sağlıklı gelişimi ve eğitimi konusunda aydınlatan, bakım, koruma, eğitim ve araştırma becerilerine sahip, alanın ara eleman ihtiyacını karşılayacak çocuk gelişimciler yetiştirmek.

VİZYON

Çocuk Gelişimi alanında eğitimin önemini arttırmak, çocuk gelişiminin diğer disiplinlerle ve meslek alanlarıyla olan ilişkisine dair bilinç oluşturmak, yaratıcı, güvenli, toplumsal değerleri bilen, bakım, eğitim hizmeti verebilen, ulusal ve uluslar arası sağlık ve eğitim alanında öncelikle tercih edilen çocuk gelişimcileri yetiştiren bir program olmak.