İktisat Bölümü Genel Bilgi

İktisat Bölümünün amacı, öğrencilerine iktisadi teoriler hakkında bilgi vererek, meydana gelen iktisadi olay ve olguları anlama, yorumlama, analiz etme, inceleme yeteneği kazandırmaktır. İktisat eğitimi sonunda, kaynakların nasıl kullanılacağı, mal ve hizmetlerin nasıl üretileceği, fiyatların nasıl belirleneceği, gelir dağılımının nasıl olacağı ve ekonomik büyümenin nasıl sağlanacağı öğrenilmektedir.

İktisat eğitimi iki temel süreci içermektedir. İlki, üniversite sonrası yaşamda kullanılacak olan iktisadi ilke ve araçların öğretilmesidir. Bu kapsamda hızla değişen küresel gelişmeler karşısında ekonomik birimlerin ihtiyacı olan nitelikli işgücünün yetiştirilmesi sağlanmaktadır. İkincisi insan yaşamında daima faydalı olabilecek bağımsız ve sistemli düşünme yeteneğini geliştirmek ve öğrencilere iktisadi olarak bilimsel disiplin kazandırmaktır.

İktisat bilimi, mikroekonomi alt dalında toplumdaki birey ve firma tercihlerini ele alırken, makroekonomi alt dalında ülkeleri ve küresel ekonomiyi bütünsel olarak incelemektedir. Bu incelemeleri dünyadaki kaynakların kısıtlığı gerçeğini dikkate alarak teorik matematiksel modeller ile veriye dayalı metotlar yardımıyla yapmaktadır. İktisat bilimi kalkınma, ekonomik büyüme, gelir dağılımı, enflasyon, işsizlik, yoksulluk, eşitsizlikler, birey ve toplumların refahı, eğitim- sağlık-çevre politikaları, finansal piyasalar ve kurumlar, küresel ticaret, para ve maliye politikaları gibi konuları incelemektedir. Dolayısıyla iktisat eğitimi süresince öğrenci, teorik ve matematiksel modeller ile tarihsel bakış açısını bağdaştırarak güncel meseleleri anlamakta ve geleceğe dair bilimsel öngörüler yapabilme imkânı yakalamaktadır.

İktisat eğitimi süresince öğrencilerin alması gereken dersler yanında disiplinler arası seçmeli dersler de bulunmaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz farklı seçimlik dersler üzerinden diğer disiplinlerle entegre eğitim alma imkanına sahip olabilmektedir. Örneğin, geleneksel iktisadi sistemlerin yanında İslam ekonomisi gibi alternatif iktisadi sistemleri de öğrenme ve tartışma olanağı bulunmaktadır. Ayrıca Düzce Üniversitesi İktisat bölümü öğrencileri, Avrupa'da anlaşmalı olduğu üniversitelerde Erasmus programı kapsamında bir veya iki dönem boyunca eğitim alma fırsatına sahiptir. Bu süreçte öğrenciler, uluslararası perspektifte bilgi ve kültür alışverişine katılarak akademik kariyerlerine katkı sağlayabilmektedirler.

Düzce Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü, emsal diğer fakülte ve bölümlerden farklı olarak mezunlarını öncelikle kamuya istihdam edilmek üzere eğitim vermeyi öncelemektedir. Yüksek başarı gösteren öğrencilerin akademik ilerlemelerine katkı sağlayacak eğitim modelleri de sunmaktadır.