Tarımsal Biyoteknoloji
Tarımsal Biyoteknoloji hızla genişlemeye devam eden büyük bir iş koludur. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu, 2050 yılına kadar 9.1 Milyar olacak dünya nüfusunun gıda ihtiyacının %70 artacağını öngörmektedir. Aslında mikrobiyal yöntemler kullanılarak gıda ve besin üretimi, insanlık var olduğundan beri yapılmaktadır. Bununla beraber, bitkilere genetik müdahaleler 20 yılı aşkın süredir yapılmaktadır. Bu bağlamda hastalık ve zararlılara dayanıklı, artırılmış besin değeri gibi farklı konu başlıklarında sonuç alınmış metotlar uygulanmaktadır. Yüksek verimli bitkilerin yanı sıra Hayvan Biyoteknoloji alanında da hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Yüzyıllardır hayvancılıkla uğraşan atalarımızın güçlü ve dayanıklı hayvanlar kullanarak uyguladıkları doğal seçilim yöntemi, genetik seleksiyon yöntemi ile yine hastalıklar ve zor koşullara dayanıklı ve yüksek verimli hayvanlar yetiştirmek üzere kullanılmaktadır. Bir diğer konu başlığı da Enzim ve Miikrobiyal biyoteknoloji'de de mantar, bakteriler ve mayalar kullanılmasıyla pek çok gıdanın yapımında, işlenmesini kolaylaştırılmasında ve ayrıca mikroorganizmalar ile endüstriyel atıkların etkin temizlenmesinde kullanılması mümkün olmuştur. Ayrıca mikroorganizmaların enzim ve mikrobiyal çeşitliliği ve sağlanan imkanlar, tıpta insülin üretimine konu olmuştur. Ülkeler için stratejik öneme sahip tarım sektörü içerisinde Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, geleceğe yön verecek olan tarıma ve insanlığa hizmet sağlaması açısından ciddi imkanlar sunmaktadır. Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü olarak, genel Ziraat Fakülteleri'nde olduğu gibi, ilk iki yıl, Ziraat Mühendisliği genel dersleri ağırlıklı bir program uygulanmaktadır. Üç ve dördüncü yıllardan itibaren de ağırlıklı olarak Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm derslerinin uygulamalı olarak eğitimleri verilmektedir. Bölümümüzde lisans programına kayıt yaptıran öğrencilerimizin, Üniversitemizin aktif olarak faaliyet gösteren Erasmus öğrenci değişim programlarından istifade edebilmesi mümkündür. İş olanaklarına bakıldığında, mezun öğrenciler, faaliyet alanı biyoteknoloji olan özel sektör kuruluşlarında, tohumculuk, fide, fidan, seracılık alanında faaliyet gösteren kuruluşlarda, araştırma enstitülerinde, biyoteknoloji enstitülerinde, araştırmacı ve öğretim elemanı olarak üniversitelerde, tarımsal analiz laboratuvarlarında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı il müdürlüklerinde, Zirai Karantina ve İl Kontrol Laboratuvarlarında, Belediyelerde, Tarım Kredi Kooperatifleri gibi kuruluşlarda Ziraat Mühendisi olarak iş bulma şansına sahiptirler.