Biyomedikal Mühendisliği
EĞİTİM – ÖĞRETİM
Biyomedikal mühendisliği, mühendislik prensipleri ve tasarım kavramlarının tıp ve biyoloji alanına uygulanmasıdır. Bu alanın temel amacı, mühendislik ve tıp arasında köprü görevi görerek, sağlık alanında yeni tanı, takip ve tedavi yöntemleri geliştirmek tıbbi problemlerin çözümü için gereken araç-gereçleri tasarlamak ve üretmektir.
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ
Biyomedikal mühendisliği, tıp, biyoloji, mühendislik, fizik, matematik gibi bilimlerden oluşan disiplinler arası popüler bir mühendislik alanıdır. Bu mühendislik alanının en önemli hedeflerinden biri, klinik sorunları çözme amacıyla mühendislik ve tıp arasındaki boşluğu kapatmaya çalışmaktır.
Biyomedikal Mühendisliği’nin temel amaçları,
· Tıp, Mühendislik ve Temel bilimler alanındaki teknolojik ve bilimsel gelişmeleri takip edebilen,
· Hastane ve kliniklerde tıbbi cihazları kurup çalıştırabilecek, periyodik bakımını yapabilecek, gerektiği zamanlarda kalibrasyonunu yapabilecek,
· Doktorlara cihazlar hakkında danışmanlık yapabilecek,
· Yeni tıbbi cihaz tasarımı yapabilecek yetkin, bilimsel üretim gücüne sahip,
· Bilim ve uygulamayı esas kabul eden,
· Katılımcı, sayısal ve akademik düşünme gücüne sahip,
· Öğrenmeyi öğrenmiş ve yaşam boyu öğrenme düşüncesini benimseyen,
· Sorumluluk almaktan kaçınmayan,
· Uluslararası alanda üretilen bilgiyi toplumsal ve endüstriyel faydaya dönüştürmeye katkıda bulunan ve
· Etik davranış bilinciyle hareket eden
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLERİ’Nİ yetiştirmektir.
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLERİNİN İŞ OLANAKLARI
Biyomedikal Mühendisleri, sağlık sektörünün her kademesinde çalışabilirler. Tasarım, üretim, pazarlama, araştırma-geliştirme ve kalibrasyon konularında uzmanlık gösterebilirler. Hastanelerden, protez üreticilerine, ilaç sanayinden tek kullanımlık tıbbi ürünlere kadar çok geniş bir alanda iş bulma olanakları vardır. Bu zamana kadar sağlık sektöründe Biyomedikal Mühendislerine duyulan ihtiyaç, elektrik-elektronik, makine, üretim ve kimya mühendisliği gibi yakın branşlardan sağlanırken, artık konusunda uzman biyomedikal mühendislerine duyulan ihtiyaç oldukça artmıştır. Dünya ticaretini ve teknolojiyi yönlendiren iki önemli alandan biri savunma sanayi diğeri ise sağlık sektörüdür. Biyomedikal Mühendisleri Sağlık kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi sağlık kuruluşlarına hizmet sunan üretici ve tedarikçi firmalarda da iş bulabilirler. Örneğin, ülkemizde Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 200, özel hastanelerde ise 100 yatak ve üzeri kapasitesi olanlarda en az 1 biyomedikal mühendisi bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BAŞLICA ARAŞTIRMA ALANLARI
Biyomedikal mühendisliği, yeni teknolojiler geliştirerek insan sağlığına katkıda bulunan dinamik ve çok hızlı gelişen bir mühendislik dalıdır. Başlıca çalışma konuları, biyomalzemeler, biyomekanik, biyomedikal görüntüleme, biyoalgılayıcılar, biyoelektronik sinyal işleme, biyomoleküler makineler, biyoteknoloji, ilaç taşınımı, nanotıp ve protein tasarımı olarak sıralanabilir.
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ İÇİN YÜKSEK ÖĞRENİM OLANAKLARI
Biyomedikal Mühendisliği öğrencileri lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye'de ve yurt dışında saygın okullarda lisans üstü eğitimlerine devam edebilirler. Günümüzde yetişmiş elaman ihtiyacının en yüksek olduğu alanlardan biri biyomedikal mühendisliğidir. Bunun yanında üst ihtisası elektrik elektronik mühendisliğinde, makine mühendisliğinde, bilgisayar mühendisliğinde, kimya mühendisliğinde ve malzeme mühendisliğinde yapabilirler. Biyomedikal alanı, ülkemizde lisans üstü eğitim öncelikli konular arasında bulunmaktadır, bu nedenle yurt içi ve yurt dışı eğitim bursu olanakları oldukça fazladır.