Genel Bilgi

Program Hakkında

Uluslararası İlişkiler bölümü, ülke ve ülkeler arası düzeyde siyasal, sosyal, ekonomik, sosyolojik ve hukuksal yönlerden değer taşıyan ve katkı sağlayacak olan analizler yapılmasına, çözüm önerileri üretilme katkıda bulunabilecek bir bölümdür. Bölümün önemli avantajlarından birisi disiplinler arası bir bölüm olmasıdır. Bölgesel ve ulusal kaynaklardan yararlanarak, olanakların elverdiği ölçüde uluslararası ölçekte de destek alarak çeşitli boyutları olan özellikler sosyal ve siyasal sorunlara çözümler üretme kapasitesi olan bir bölüm olarak düşünülmektedir. Özellikle son yıllarda devletlerarası düzeyde yaşanan ve tüm insanlığı ilgilendiren olaylar, bu olayların yaşanmaması için gerekli yöntemlere başvurmanın ve sorunlara müdahale etmenin önemini ortaya koymuştur. 

Hedef

Topluma liderlik edebilecek donanıma sahip, bilgisayar teknolojilerini etkin şekilde kullanabilen ve en az bir yabancı dili sosyal ve akademik amaçlı olarak kullanabilen mezunlar yetiştirmenin yanında, Uluslar arası İlişkiler disiplininde Türkiye'de saygın bir yer edinmek.

Eğitim Dili

Türkçe

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Uluslararası İlişkiler lisans derecesi (Bachelor of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kayıt Kabul Şartları

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir (Önlisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi).

Genel Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Düzce Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ, vb. gibi.) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.

Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Öğrenciler, programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamalı ve her dersten 100 üzerinden en az 50 puan almış olmalıdır.  4.00 üzerinden en az  2.50 Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) elde etmek zorundadırlar.  Ayrıca öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin zorunlu stajlarını belirtilen sürede tamamlamaları da zorunludur.

Programın Tanımı

Uluslararası sistemin yapısını, işleyişini, sistem içinde yer alan devletlerin, uluslararası örgütlerin ve devlet-dışı oyuncuların davranışları ve birbirleriyle etkileşimini konu edinmekte olup, bu amaçla, ders programları disiplinlerarası bir yaklaşımla yapılandırılmıştır. Ayrıca lisans programının ilk dört döneminde öğrenciler genel olarak sosyal bilimlerin temel nitelikli derslerinin yanında uluslararası ilişkiler disiplininin tarihi ve hukuki temelleri konusunda bilgi sahibi olmaktadır. Yine aynı dönemlerde yoğun olarak bu disiplinin diğer bilim dallarıyla kesiştiği konularda bilgi kazanmaktadırlar. Daha sonraki dönemlerde hem teorik hem de pratik içerikli derslerle uluslararası ilişkilerin daha spesifik konularına yönelinmekte, global kapsamlı konular yanında bölgesel gelişmeler hakkında ayrıntılı çalışmalar yapılmaktadır. Bununla birlikte, “Avrupa Birliği”, “Küresel Gelişmeler/ Bölgesel Etüdler”, “Siyasi Tarih”, “Uluslararası Hukuk”, “Siyaset Bilimi” ve "Türk Dış Politikası" olmak üzere farklı kategorilerde uzman yetiştirmeye yönelik olarak tasarlanan eğitim programları da bulunmaktadır.

Program Yeterlilikleri
1 Uluslararası İlişkiler alanında temel kavramlar ile teorik bilgileri anlayabilme ve bunların detaylarına hakim olabilme.
2 Kamu ve özel kesimin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlarda aranan; uluslararası ilişkiler, siyasi tarih, hukuk, uluslararası hukuk, iktisat, kamu yönetimi, işletme, muhasebe bilgisine sahip olma ve bunları kullanabilme.
3 Uluslararası ilişkiler alanında kuramsal bilgileri analiz etme, değerlendirebilme ve çözüm önerileri üretebilme.
4 Uluslararası ilişkiler alanı ile ilgili çalışmalarda sorumluluk alarak, bunları planlayabilme ve bağımsız olarak yürütebilme.
5 Yaşam boyu öğrenme ve sorgulama bilinci ile uluslararası ilişkiler alanında alternatif çözümler üretebilme ve paylaşabilme.
6 Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilme; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilme.
7 Uluslararası ilişkiler alanıyla ilgili bilgi ve uygulamaları takım çalışması halinde etkinliklere dönüştürebilme ve paylaşabilme.
8 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma; alanıyla ilgili iletişim kurabilecek düzeyde en az bir yabancı dili kullanabilme.
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma, değişime ve yeniliğe açık olma.
10 Uluslararası İlişkiler alanında güncel gelişmelere dair görüşlerini ortaya koyabilme, geliştirebilme ve olayları yorumlamada kullanabilme.

Mezuniyet Koşulları

Uluslar arası İlişkiler bölümü öğrencileri mezun olmak için toplam 152 krediyi tamamlamak zorundadırlar. Dersler "zorunlu" ve "seçmeli" olmak üzere iki guruba ayrılır. Zorunlu derslerin tamamını ve 12 seçmeli dersi, başarı ile tamamlayan öğrenci mezun olmaya hak kazanır. 

Toplam Ders Sayısı :        54

Toplam Kredi:               152

Toplam AKTS:               240

Eğitim Türü

Tam Zamanlı