ADALET PROGRAMI

Akçakoca Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü Adalet Programı, mesleki hayata hızla uyum sağlayabilecek, üst düzeyde performans gösterebilecek, hem seçkin hukuk bürolarında ve özel sektörde hem de adalet bürokrasisinde çalışabilecek yeterliliğe sahip profesyoneller yetiştiren bir programdır.

Adalet Programları özellikle Adalet Bakanlığı tarafından sayısı binlerle ifade edilen iş ilanları ile son yıllarda bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Adalet Programı mezunları başta Kamu sektörü olmak üzere kamu ve özel sektörün çeşitli kademelerinde çalışabilmektedirler. Kamu sektöründe başlıca pozisyonlar aşağıda sıralanmıştır.

a) Zabıt Kâtibi (Ceza Mahkemeleri, Hukuk Mahkemeleri, İhtisas Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri, Cumhuriyet Başsavcılıkları, Yüksek Yargı vb yargı kurumlarında)

b) Seçim Kâtibi (YSK, İl ve İlçe Seçim Kurulları)

c) İnfaz Kâtibi (Ceza İnfaz ve Koruma Müdürlüklerinde)

d) Denetimli Serbestlik Müdür/Müdür Yrd.

e) İcra Müdürü/Müdür Yrd.

f) İcra Memuru

g) İnfaz ve Koruma Memurluğu

h) Avukat Kâtibi (Avukatlık Bürolarında)

i) Noter Kâtibi (Noterliklerde)

j) Mübaşir

 

k) Kamu kurum ve kuruluşlarının genel idari hizmetler sınıfında

l) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının hukuk müşavirlikleri ve icra daireleri meslek elemanı olarak çalışabilmektedirler.

Kamu sektörünün yanı sıra özel sektörde de birçok alanda işletmelerin hukuki işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve takibi amacıyla istihdam edilebilmektedirler. Bu alanlardan başlıca aşağıda sıralanmıştır.

a)      Şirketlerin hukuk müşavirlikleri

b)      Gümrük Şirketlerinin hukuk bürolarında

c)      Avukatlık Bürolarında ve Hukuki danışmanlık şirketlerinde

d)     Özel kâtiplik hizmeti verilen işyerlerinde

e)      Turizm acentalar’ında ve turizm danışmanlık hizmetlerinde

f)       Emlak Bürolarında

Ayrıca Adalet programını bitirenler Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde hukuk fakültesine geçme imkânına sahiptirler. Bunun yansıra mezuniyetin ardından Açık Öğretim Fakültesi’nin iktisat, işletme ve kamu yönetimi bölümlerinin 3. sınıflarına doğrudan kayıt yaptırabilmektedirler.